A „Kincses Félsziget” egyik legfontosabb kincse: a levendula

 

Miért olyan különleges a levendula?

A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Európába a rómaiak hozták be, az ókorban a szépségápolás meghatározó növénye volt. A legrégebbi feljegyzések szerint már az ókori Egyiptomban is használták, a mumifikáció egyik fontos kellékeként. Később már Perzsiában vagy az ókori Görögországban is népszerű lett: fürdővizek adalékanyagaként úgy tartották, hogy a levendula segít megtisztítani a testet és a lelket.

Manapság legismertebb az angol és a francia levendula. A francia levendula (Lavandula angustifolia) a legértékesebb és legfinomabb aromájú, étkezési célra is ezt használják. Az angol levendula (Lavandula intermedia) markánsabb illatú, erősebb aromája valamivel fanyarabb, mint a francia. A két fajta közül a francia érik korábban, és a színe is sötétebb, ez az igazi „levendula-lila” szín.

 

Miért szereti ez a különleges növény Tihanyt?

A tihanyiak mindig is szerették és ültették házaik köré a levendulát, a település is virágdíszbe öltözik ebben az időszakban. A levendulatermesztés, és a levendula felhasználása itt az élet természetes része, s az idelátogató mindent megtalálhat, ami ehhez kapcsolódik: levendula a domboldalakon, a házak körüli kiskertekben, ételekben, italokban, külsőleg és belsőleg, testnek és léleknek. Tihany egyedülálló szépségű tájképpel, lila virágtömeggel és sok érdekes rendezvénnyel várja vendégeit.

A Dél-Európában honos levendula tihanyi termesztése az 1920-as évek közepéig nyúlik vissza, ekkor telepítette az első ültetvényeket a félszigeten Bittera Gyula, korának európai hírű szaktekintélye, a növényi hatóanyagok kutatója. A Csúcs-hegy oldalában – az apátságtól bérelt területen – Franciaországból hozott szaporítóanyaggal először mintegy 20 hektáros ültetvényt létesített, melyet a későbbiekben közel ötszörösére bővített. A terület klímája, talajadottságai, és a szakértelem szép eredményeket hozott: a tihanyi levendulából párolt olaj európai hírűvé vált, sőt, az Egyesült Államokban is sikeres és elismert volt. Büszkék lehetünk e múltra: a világ egyik legszebb helyén világszínvonalú tudással világszínvonalú terméket állítottak elő.

A második világháborút csaknem ötven év hanyatlás és feledés követte: a levendulások nagy részét kivágták, a maradékot magára hagyták. Az 1990-es évek közepe azonban fordulatot hozott, a nemzeti park – lelkes gazdálkodókkal összefogva – a területén található levendulások maradványainak, ezzel együtt a levendulatermesztés kultúrájának feltámasztásába kezdett. Az öreg levendulás területén több éven át tartó munkával lassanként visszaszorították az erdő cserjéit, fáit, kialakulhatott a ma látható megkapó kép. Mintha a levendula természetes élőhelyén járnánk, ligetes, helyenként még sorokat formáló mandulafák körül lila virágtömeg, a háttérben hol a Balaton, hol a félsziget beltavainak, hegyének-völgyének megkapó látványa.

 

És miért fontos Tihanynak a levendula?

A levendulatermesztés fontos a félsziget értékeinek megőrzésében: olyan mezőgazdasági hasznosítás, amely kíméletes a természettel: a levendula nem igényel vegyszereket, műtrágyákat. Főként ez az oka annak, hogy további ültetvények létesültek, és reméljük, fognak is létesülni a nemzeti park területén, annak kezelésében vagy támogatásával.  Az első „új” – nagyjából öthektáros – ültetvényt 1995-ben kezdték telepíteni. A Tihanyba vezető műút mellett fekvő terület hatalmas virágtömegét 2013 óta a látogatókkal közösen, „Szedd magad” formában aratják, a virágszedés élményében sok honfitársunk osztozott már az unokáktól a nagyszülőkig. A levendula ily módon le nem aratott részét is természetesen hasznosítják, levágás után illóolajat párolnak belőle, amely aztán tisztán, hígítatlanul és bármilyen adalék, vagy máshonnan származó olaj hozzáadása nélkül kerül forgalomba. Ez a Tihanyi Levendula lelke.

 

Merre vannak még a félszigeten levendula-ültetvények?

Például a Tihanyi Levendula Manufaktúra Kft-nek köszönhetően 2014 óta Tihany nyugati bejáratában a 71-es út mentén lévő delta alakú földterületen levendulamező kápráztatja el a faluba érkezőket, mely már a település határában utal a levendula Tihany életében betöltött fontosságára.

Az egy hektáros földbe, 3 ütemben több mint 12 000 tő Lavandula Angustifoliát ültettek. 2016 márciusában a föld közepén álló gyönyörű fűzfa köré egy labirintust terveztek, amit mi levendulakerengőnek hívunk. Messziről jól látható és körbejárható, melyet hosszúszárú Lavandula Intermediával alakítottak ki.

Ezen a csodás helyen a levendulát szedni nem lehet, mert virágából levendula illóolajat készítenek; de sétálni – fotózni és a látványban gyönyörködni érdemes! Kérik, hogy fokozott óvatossággal sétáljanak a levendula ültetvényen!

Ha valakit nem csak a levendula érdekelne, de szeretne látni egy szépen művelt majort, rengeteg gyógynövénnyel, egy kis séta árán keresse fel az Apátsági Majorságot. A Tihanyi Bencés Apátság 2017-ben egy közel hét hektáros területen, olyan mintagazdaság létrehozásába kezdett, mellyel a legrégebbi magyar nyelvemlékünkben, a Tihanyi alapítólevélben is megjelent gazdasági kultúrát kívánja bemutatni az oda látogatóknak. Bencés diákok önkéntes munkájának köszönhetően „angol” és „francia” levendulát egyaránt felsorakoztató levendula ültetvény, gyümölcsös, valamint közel 15 féle gyógynövényt felölelő gyógynövénykert kialakítására került sor.

Az ültetvény fő növénye a levendula morzsolva aromazsákokban, szörpben kerül hasznosításra, de nem utolsó sorban Gellért atya teáinak is fontos alkotórésze. Azok számára, akiknek a növény jellegzetes lilás színe okoz örömet, lehetőség nyílik a fényképezésre virágzó levendulasorainkban, valamint levendulás tasakok megvásárlására is az Apátsági Majorság területén, valamint az Apátság boltjaiban egyaránt. Akik pedig ismerik, vagy szívesen megismernék a levendula jellegzetes íz és illatvilágát javasoljuk az Apátság boltjaiban forgalmazott levendulás sör és majorsági levendula lepárlásából származó illóolaj megvásárlását is.

 

És hol készül a levendula-olaj?

A hatvanas évekig volt nagyipari lepárlás a településen, ami a közelmúltban ismét elkezdődött a Tihanyi Levendulaolaj Kft.-nek köszönhetően. A levendulaolaj készítésének folyamata az évek során nem változott, az eszközök azonban korszerűsödtek. A Major utca 65. szám alatt található új üzemben a zsákokban beérkező zöld növények két, egyenként 350 kilogramm befogadóképességű üstbe kerülnek. A körülbelül egyórás lepárlási folyamat alatt, melyet számítógépes vezérléssel irányítanak, a levendula minőségétől függően megközelítőleg 1,5-2 liter levendulaolaj nyerhető ki.