Gasztronómia

Levendulás gasztronómia

A levendula a főzésben-sütésben is egy sokoldalúan felhasználható alapanyag. Grillezett húsokhoz éppúgy használható, mint sült gyökérzöldségek ízletes fűszerezésére. A növénynek van kimondottan konyhai felhasználásra termesztett fajtája is.
A konyhában általában az angol levendulát használják, mivel ez a legédesebb aromájú az ismert fajták között. Az íze az illathoz hasonlóan erőteljes és intenzív, ezért az adagolásával nagyon óvatosan kell bánni.

És hogy mi készíthető levendulából?

Az első, ami általában eszünkbe jut, az a limonádé. Bizony, az nagyon finom, citrommal, lime-mal ízesíthetjük. Alkoholos italokhoz is használható, ginhez, martinihez vagy vodkához.
Talán senki sem gondolna arra, hogy grillezett húsokhoz éppúgy használható, szárnyashoz, halhoz és bárányhoz is meglepően jól passzol.

És természetesen nem maradhatnak ki az édes ízek sem. Gondoljunk csak a levendulás mézre, mely nem csak finom, de gyógyító hatású is. Citromos, citrusos sütikbe, desszertekbe kiváló alapanyag.  Nagyon könnyű elkészíteni a levendulás- citromos omlós kekszet. Nagyon különleges ízkombinációt alkot a sárga- és őszibarackkal, a cseresznyével, a meggyel és az olajos magvakkal.  A szárított vagy frissen szedett levendulát belekeverhetjük a sütemény tésztájába vagy sütés előtt megszórhatjuk vele a tetejét.

Különleges íze van a levendulával készített csokoládéknak, ebből ma már nagyon sokféle készül. És, aki Tihanyban jár, bármelyik fagyizóban megkóstolhatja a levendulás fagyikat, higgyétek el: nagyon finom!!

Szolgáltatóink, akik csupa finomsággal várnak:

Apátsági Rege Cukrászda

Bodza fagyizó

Brunch 23

Echo Restaurant & Café

Erzsike fagyizó

Kotyogós Kávéterasz